Szenvedélyből hivatás!

A LinkedIn-en túl!

A LinkedIn-en túl!

Hogyan építs nemzetközi és itthoni kapcsolatokat!

2019. december 14.

 

rawpixel-665368-unsplash.jpg

Te is elolvastál már minden hasznos tippet a LinkedIn profiloddal kapcsolatban, feltettél magadról egy profi képet, a háttered egyedivé varázsoltad, a bemutatkozód egy-két ütős mondat, és követsz számodra érdekes és inspiratív embereket. Azt is tudod már, hogy érdemes megosztanod a gondolataidat, esetleg szakmai bejegyzéseidet. A Facebook profilod letisztult, a  fesztivál szezon vége felé láthatatlanná tetted az összes lehetséges bulizós képet, ahol strandpapucsban és shortban csápolsz Dua Lipára.  Az Instagram fiókod átszerkesztetted, nyitottál egy privat accountot a saját képeidnek, és egy szakmait a vállalkozásodnak, az énmárkádnak. A CV-d hibátlan, a szakmai bemutatkozód szintén, talán már konzultáltál is ez ügyben egy karriertanácsadóval, hogy tényleg profi benyomást tegyél mindenkire. A névjegykártyád letisztult, azonban megjegyezhetővé és egyedivé tesz, nem sablonos, és bent „kuksolsz” az összes szakmai zárt csoportban a Facebookon, talán még értelmes kommentekkel is hozzászólsz egy-egy bejegyzéshez. Hátradőltél, és ekkor tapasztaltad, hogy nem történt semmi, de semmi. Eltelt egy hónap, két hónap, három….és akkor most mi lesz? Nem jönnek az ügyfelek, a kapcsolatok, az együttműködések, és semmi sem!

Valóban mindent megtettél? Összegyűjtöttem néhány pontban, hogy én hogyan, és hol építek kapcsolatokat és mit tehetsz Te is azért, hogy valóban eredményes legyél!

  1. Shapr

Ezt a fantasztikus applikációt imádom a legjobban, és viccesen úgy szoktam hívni, hogy ez az üzleti Tinder. Aki még nem tudja, hogyan működik a korunk legnépszerűbb társkeresője, azokhoz szólok most: egy húzás balra=nem érdekes a számomra, jobbra húzás=érdekes lehet a számomra. Amikor mindketten jobbra húzzátok egymást, akkor létre jön egy „match”. A világon mindenhol találsz számodra érdekes embereket, és rengeteg befektető is jelen van itt. Akár a LinkedIn profiloddal is tudsz regisztrálni, így nem kell újra kitölteni magadról az üzleti bemutatkozót. Egyre több magyart láthatsz fent, és ami a jó hír, hogy előre legyártott angol mondatok is vannak a beszélgetés kezdeményezéséhez, így nem kell izgulnod, ha az angolod nem tökéletes. A szívügyem az online jelenlét offline-ba fordítása ez pedig egy rendkívüli lehetőség hozzá. Egyre több ügyfelem készül nemzetközi karrierre,  vagy rengeteget utazik, vagy pedig befektetőket keres. Ez egy nagyon hatékony módja annak, hogy még az utazásod előtt ismeretségre tegyél szert. Amikor már tudtam az utazásom időpontját Toszkánába, akkor előtte felvettem a kapcsolatot a számomra érdekes vállalkozókkal, így már előre láttam, hogy kikkel fogok találkozni és mikor, így rengeteg érdekes interjút készíthettem a könyvemhez. Ne ülj tétlenül, regisztrálj még ma!

  1. Meetup

A MeetUp szintén egy olyan applikáció, amely ahhoz segít hozzá, hogy végre kimozdulj a négy fal közül, és hasonló érdeklődésű emberekkel hozzon össze a sors, vagy olyan témákban hallgass elődadásokat, amelyek tényleg érdekelnek. Tudom, hogy rengeteg introveltált személyiség van, és nehéz megtenni az első lépést, hogy hátra hagyd magad mögött az online világot, azonban mint minden mást, ezt is el kell kezdeni valahol. Regisztálj be, nézz ki egy érdekes művészfilm vetítést, és ülj be a hátsó sorba. Ez kezdetnek nem rossz, így megszokod az applikációt és a kimozdulást, a következő már sokkal könnyebben fog menni. Valahol mindenki elkezdte egyszer.

 

  1. A Facebook zárt csoportok és találkozók

Amennyiben csatlakoztál már néhány szakmai zárt csoporthoz, akkor tudod, hogy rengeteg hasznos találkozót szerveznek, és arra ösztönzik a tagokat, hogy az életben is találkozzanak és inspirálják a tapasztalataikkal a másikat. Én is több zárt csoportnak vagyok a tagja, és szeptember második felében indul a női vállalkozói zárt csoportom, amely a praxisépítéshez kapcsolódik. Hogy miért fontos mindkét információ? Elárulom! A Napközi zárt csoport kifejezetten azoknak szól, akik már dolgoznak az ötleteik megvalósításán és kapcsolatokat szeretnének építeni. Én egyszer voltam a Napközi énmárka építő táborban és kétszer Napközis csoporttagoknak szervezett network esten. Ezalatt rengeteg olyan értékes embert ismertem meg, akiknek a személyes története lenyűgözött, arról nem is beszélve, hogy a legutolsó találkozó után egy kollegámmal megálmodtunk egy projektet, amelynek a megvalósításán jelenleg is dolgozunk. Nem hiszek a konkurenciában, az együttműködésekben hiszek és a nyitottságban, így rendkívül izgalmas emberekkel tudsz együtt dolgozni.

 

  1. Vero

A Vero 2015 óta létező applikáció, azonban mintha csak most kapták volna fel, és az új  Instagramként is szokták emlegetni. Az alkalmazást a libanoni miniszterelnök, Rafik Hairi fia, Ayaman Hariri találta fel. A koncepciója, hogy ne legyen egyetlen hirdetés sem rajta, és posztolási sorrendben jelenjenek meg a tartalmak, semmilyen algoritmus ne „kavarjon” a háttérben. A népszerűsége töretlen, és mint tudjuk: érdemes ott is jelen lennünk, ami még nem annyira felkapott, és tesztelnünk a megosztásainkat. Nekem innen is sikerült érdekes emberekkel beszélgetni, megismerkedni, mindenképpen ajánlom a nemzetközi jelenléthez.

  1. Forbes Kilövés

Azt gondolom, hogy a Forbes újságot mindenki ismeri és szereti, azonban az egyik legizgalmasabb találkozók egyike a Forbes Kilövés, amikor elsőként mutatják be az újságot az ott jelen lévőknek, és élőben lehet beszélgetni az aktuális szám 2-3 szereplőjével. Továbbá kulisszatitkokat is megosztanak a szerkesztőség életéből. Garantáltan nagyon izgalmas emberekkel tudsz megismerkedni az ott jelenlévők közül, és programnak sem utolsó. A Forbes újság honlapján mindig megtalálod a következő találkozó időpontját.

  1. Közösségi irodák

Nem állítok olyan meredeket, hogy a közösségi kávézók ideje lejárt, sőt, a legújabb kedvencem az új Costa Coffee a Deákon, ahol hátul a könyvek mellett szeretek bekuckózni a bőrkanapén az espresso tonic-ommal, és a laptopommal.  Délelőtt szoktam heti 1-2x ellátogatni ide, ebben az órában inkább külföldiek járnak, és ami fontos, hogy rendkívül kedves a kiszolgálás, nagyon aranyos a személyzet. Az irodám a Nyugati mellett van, ahol a klienseimet fogadom, azonban amikor  az egyéb projektjeimen dolgozom, akkor nagyon ritkán vagyok bent az irodában. Amikor nincsen kedvem utazni, és ki szeretnék mozdulni az irodából akkor a KINO kávézóba ugrom ki,  ahol isteniek a házi sütemények.  Szeretek közösségi irodákat kipróbálni, és ezt neketek is ajánlom, hogy minél több izgalmas helyszínt és embert ismerjek meg. A kávézókban a laptopom mellől fura lenne valaki mellé odaugrani és beszélgetni, bár aki ismer, azok tudják, hogy tőlem ez sem áll távol. A laptopom fel van matricázva, és a legnagyobb rajta az „enjoy your problems” felirat,  melyet egy kedves barátom hozott Ibizáról, valamiért ezen gyakran mosolyognak az emberek, és ezen felbuzdulva előfordul, hogy meg is szólítanak. Azonban a közösségi irodáknak megvan a varázsa, és olyan rendkívül izgalmas küldetéseken dolgoznak a vállalkozó társaink, amelyeket nem is gondolnánk. Azt is szoktam tanácsolni, hogy heti 1 napra álljunk össze a vállalkozó ismerőseinkkel, és dolgozzunk együtt. Így mindjárt újra átélheted a kollégáiddal elfogyasztott munkaebéd élményét. Ráadásul elkerülhető az elmagányosodás és a depresszió, hiszen talán te is észrevetted, hogy a digitális nomád lét és a home office nagyon lélekromboló is tud lenni. Az utóbbi időben egyre több kliensemen tapasztaltam, hogy nem tett jót nekik az elvonulás és az online munkavégzés. Ez is, mint minden más vezethet kiégéshez, ha nem figyelünk oda. A HumanHub, KUBIK és MUSE Budapest közösségi irodákat ismerem és ajánlom,  azonban a városban mindenki megtalálja a lakóhelyéhez közel lévő irodákat, én is ki fogok próbálni újabb helyszíneket. A közösségi irodák felkeresése vonatkozik a külföldi utazásokra is, én mindig megnézem előre, hogy az úticélomhoz hol található a legközelebbi közösségi iroda, melyik a szimpatikus, és 1 napot biztosan ott vagyok. A mai napig élő kapcsolataim vannak, akik akkor is felkeresnek, ha Budapestre látogatnak és a külföldi klienseimnek bizony ők szoktak ajánlani, úgy, hogy a nemzetközi platformokon egyenlőre még nem is publikálok.

 

+1 Anyukáknak

A Playground alkalmazás egyszerűen zseniális, megmutatja a közelünkben lévő játszótereket! Ugye nem kell mondanom az anyukáknak, hogy a fentiek egy gyermekkel akkor kivitelezhetőek, ha tudunk egy tuti játszóteret a csemetéinknek, és bizony külföldön nagyon nyitottak az anyukák és rengeteg hasznos dolgot tudhatunk meg tőlük is. Akár a helyi szokásokról, vagy családos programokról, esetleg  jó éttermekről van szó.

 

A LinkedIn profilunkkal kezdjük, ha azt még eddig nem tettük rendbe, és utána haladjunk sorba az online felületienken, majd tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy igazi kapcsolataink és hatékony együttműködéseink legyenek. Sohasem tudhatod, hogy évekkel később melyik ismeretséged segít hozzá az álmodhoz. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy akkor működik minden, ha őszintén hiszel magadban, és az igazi oldalad mutatod, mert a „small talkra”, azaz „a hello, szia hogy vagy, köszi jól” csevegésekre senki sem kíváncsi sem, a befektetők, sem pedig a sorstársaid.

Amennyiben úgy érzed, hogy a fentieken kívül további segítségre lenne szükséged a praxisépítésedben, vagy csak elakadtál az életedben és éppen azt érzed, hogy a világ összeesküdött ellened, akkor szeretettel várlak egy személyes, vagy skype konzultációra. 

#szenvedélybőlhivatás 

 

 

 

süti beállítások módosítása