Szenvedélyből hivatás!

Valentin-napon egyedül?

Valentin-napon egyedül?

10 + 1 szuperhatékony tipp, hogy túléld ezt a napot!   

2019. december 14.

photo-1513943524858-f255f1d4353e.jpg

Tudom, ilyenkor hiába mondaná bárki, hogy „ez is csak egy nap, olyan, mint a többi, ne törődj vele”, ez rajtad most nem segít. Hiszen bárhova nézel, mindenhol a Valentin-nap kellékeivel találod szembe magad: az üzletek polcai roskadásig teltek szívecskékkel, a televíziók nem tudnak más filmet adni, csak romantikus, szerelmes filmeket, az áruházláncok tele vannak szívet markolászó plüssmacikkal, a kedvenc pizzásod pedig szív alakú pizzát készít erre a neves napra. Legyünk őszinték: ezekben a napokban nincs olyan pillanat, amikor ne jönne veled szembe a Valentin-nap! És akkor még nem is beszéltünk a Valentin-napi lánykérésekről, az erre a napra időzített terhesség bejelentésekről, az összeköltözésekről, és egyéb finomságokról. Ha pedig éppen most vagy túl egy szakításon, akkor az ex képeinek és a Facebook oldalának a nézegetése rekord számot dönthet! Nyugodj meg, van kiút ebből a Valentin napi káoszból!

Az alábbiakban 10+1 szupertippet ajánlok neked!

  1. 1 napos digitális detox

Aki ismer engem, az tudja rólam, hogy digitális detox napokat szoktam tartani, amikor teljesen kivonom magam a digitális világból. Tudom, hogy ez így nagyon nehéznek tűnik, de saját magad miatt kérlek próbáld meg, hogy egy napig nem lépsz be a közösségi oldalakra, és tartasz egy információ-mentes időszakot. Közhely, hogy „amit nem látunk, az nem fáj”, de van benne igazság. Régen lassabb volt a világ, és az információk áramlása, ezért nem kaptunk percenként értesítést a telefonunkra arról, hogy éppen ki, mit vacsorázik a Valentin-napon. Ebből fakadóan nem is érinthetett olyan mélyen minket a téma. Próbáld ki, hogy nem nézegeted percenként a Facebookot, az Instagramot, ezzel rengeteg szabadidőd szabadul fel, és megkíméled magad néhány kellemetlen pillanattól.

  1. Vegyél ajándékot magadnak

Tudom, hogy ebben a pillanatban nehéznek tűnik, de hidd el, ha ajándékot veszel magadnak, az is segíthet átvészelni ezt a napot. Hiszen senki sem szerethet téged annyira, mint te saját magadat! Ezért reggel vegyél egy nagy levegőt, és nézz bele a tükörbe: legyél hálás, hogy ennyire fantasztikus és egyedi vagy! A háládat pedig legjobban egy ajándékkal fejezheted ki. Lepd meg magad valami nagyon kedves dologgal, amire már régóta vágytál. És ne feledd, akár virágot is küldethetsz magadnak az irodába!

  1. Ne nézz tévét

Ezen a napon a világ összes tévécsatornáján romantikus filmeket vetítenek, ezért erre a napra hanyagold a tévé bámulását. Hiszen mi értelme lenne annak, hogy végig bőgd egyedül az estét a kanapédon? Hála Istennek, fantasztikus sorozatok vannak az interneten, amelyeken nagyon jól lehet szórakozni. A Valentin-nap remek alkalom lehet arra, hogy végre el kezd nézi azt a sorozatot, amire korábban soha sem volt időd. Vagy ha egyáltalán nincs kedved filmezni, akkor vegyél egy jó könyvet és olvass aznap. Hidd el, megéri!

  1. Keresd fel a szingli barátodat, barátnődet

Csináljatok bulit ebből a napból, hiszen biztosan neked is van egy szingli barátod, barátnőd, aki hasonlóan érez, mint te. Akár el is mehettek közösen valamilyen rendezvényre az este folyamán, mert több olyan programot hirdetnek Valentin-napra, ahova szingliket is várnak. Van olyan szórakozóhely, ahol színes karkötővel fejezheted ki, hogy szingli vagy, aki nyitott egy kellemes beszélgetésre. Azért is hasznos, ha kimozdultok közösen, mert látni fogod, hogy a helyzeteddel nem vagy egyedül, rengetegen járnak hasonló cipőben. Így már mindjárt nem fogod magad annyira rosszul érezni, és ki tudja, hogy mit tartogat az este, akár új barátságokra is sort keríthetsz. Ne feledd: a „Mókusok” jönnek, mennek, de az igaz barátság örök!

  1. Tarts mini wellness napot

Amennyiben mégsem tudtál közös programot szervezni a barátoddal, barátnőddel, úgy ne szomorkodj: itt a remek alkalom, hogy egy mini kényeztető nappal kedveskedj magadnak! Iktass be egy olajos masszázst, vagy vegyél otthon egy kád forró fürdőt gyertyafénnyel, esetleg igyál egy pohár pezsgőt. A havi szépítkezésedet is érdemes erre a napra időzíteni: menj el fodrászhoz, pedikűrre, manikűrre, kozmetikushoz. Ez a nap kitűnő alkalom lehet a változásra: ha évek óta vágysz frufrura, vagy egy új hajszínre, akkor elérkezett az idő, hogy ezeket megvalósítsd! Mindig visszafogott a körmöd színe, de titokban arra vágysz, hogy vadítóan piros legyen? Akkor végre elérkezett az idő a változtatásra!

A test karbantartása mellett ne feledkezz meg a lélek ápolásáról sem! A meditáció erre fantasztikus megoldást jelenthet. Ha nem tudod, hogy hogyan kezdj neki, akkor javaslom, hogy tölts le egy applikációt a telefonodra, vagy akár a youtube-on is találsz vezetett meditációt. Én személy szerint legjobban a közös meditációt szeretem, ahol egy közösség keretein belül ki tudjátok beszélni a problémáitokat és közösen meditáltok a testi és lelki egyensúlyért. Ne csak a külsőddel, hanem a lelkeddel is törődj, mert ahogy kint úgy bent, és ahogy bent, úgy kint…

  1. Mondj nemet a rosszindulatú megjegyzésekre

Itt az ideje, hogy megtanulj kiállni magadért és nyugodtan, de határozottan képviseld a véleményed. Ne hagyd, hogy medúza csípésként érjenek a megjegyzések, mint Bridget Jones-t. Az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal, ezt sose feledd! Amikor egyedül vagyunk, akkor tudunk igazán koncentrálni magunkra, és ez kiváló lehetőség arra, hogy felkészüljünk egy új kapcsolatra.

Ha eddig gondot okozott neked, hogy a kollégáid, a családod, a barátaid állandóan megjegyzéseket tettek arra, hogy nincs egy normális párkapcsolatod, ha problémád volt azzal, hogy hogyan állj ki úgy magadért, hogy azzal senkit sem bántasz meg, akkor a Valentin-nap végre kellő alkalmat teremt arra, hogy ezeket orvosold. A kollégáid, a családod és a barátaid úgyis a megszokott séma szerint fognak neked megjegyzéseket tenni, miért ne reagálhatnál ezekre valami olyat, amire már nem tudnak tovább piszkálni?

Az egyik mentorom Máté Kriszta volt, tőle tanultam meg, hogy az úgynevezett szorult interjú helyzetekben - amikor kényes kérdést tesznek fel és a sarokba szorítanak vele - jobb elismerni a dolgot, mint tagadni, mert onnan már nem lesz izgalmas a téma a kérdező számára. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Képzeld el, hogy a kedvenc kolléganőd bebilleg 30 szál rózsával a kezében, majd fennhangon azt ecseteli a konyhában a reggeli kávézásnál, hogy ez még csak a Valentin-nap kezdete, mert este egy Michelin-csillagos étterembe viszi a párja, és ott meg fogja kérni a kezét. Ezt követően lekicsinylő arckifejezéssel az orcáján rád néz, és sajnálkozó hangon megkérdezi tőled, hogy ma este is egyedül leszel otthon? Mit válaszolsz? Mentegetőzöl? Magyarázkodsz? Elmeséled neki, hogy mennyi dolgod van és ezért nem tudtak elfogadni a számtalan Valentin napi meghívás egyikét sem? Ugyan minek! Kívánj neki fantasztikus napot, dicsérd meg a rózsáit, és mondd, hogy igen, te otthon leszel. Ezután kívánj neki jó munkát széles és kedves mosollyal az arcodon. Hidd el, innentől kezdve nem lesz téma a Valentin-nap, mert nem tudja tovább boncolgatni, sőt, a többiek szemében ő lesz a felvágós csaj!

  1. Készíts listát az ideális partneredről

A vonzás törvényéről nagyon sokat lehet olvasni, nem kell benne hinned, előbb-utóbb úgyis megtapasztalod, hogy működik! Akár hiszel benne, akár nem nagyon fontos, hogy tudd, milyen értékrend szerint szeretnél párt választani magadnak. A Valentin nap egy igazán ideális nap arra, hogy készíts egy listát arról, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezzen a neked megfelelő partner. Legyél magadhoz őszinte és koncentrálj arra, amire igazán vágysz: milyen partner mellett lehetsz igazán önmagad, milyen partner mellett tudsz kiteljesedni. Nagyon figyelj oda, hogy ugyan a szenvedély nagyon fontos egy kapcsolatban, de az önmagában még nem elegendő alap egy sikeres, hosszú távú kapcsolathoz. Azt is tudom, hogy az egzisztencia is nagyon fontos egy kapcsolatban, de mindig vizsgáld meg, hogy álmaid hercege a pénze és a paripája nélkül is annyira vonzó lenne? Vagy ez csak egy illúzió? A lista segít tisztán látni, megfogalmazni, hogy neked milyen partner az ideális, sőt abban is segíthet, hogy képet kapj önmagadról. Ha pedig azon töröd a fejed, hogy egy társkereső oldalra regisztrálj, akkor az elkészített lista nagyon jó kiinduló alap lehet az adatlap kitöltéséhez.

  1. Semmilyen körülmények között ne írj az exednek

Közel esik a szakítás napja a Valentin-naphoz? Vagy még nem vagy túl a szakításon? Tudom, hogy jó ötletnek tűnik ilyenkor írni az ex-nek, de azt szoktam javasolni, hogy akit elhagytak, az ne jelentkezzen! Adjuk meg az esélyt annak a félnek, aki szakított velünk, hogy jelentkezzen. Amennyiben pedig nem teszi meg, úgy fogadjuk el, hogy tényleg komolyan gondolja a szakítást. Aki az igazi, az vissza fog jönni, ha úgy kell lennie. Hidd el, hogy sokkal jobb, ha nem írnak nekünk egész nap, mint az, ha nem válaszolnak egy gyönyörű, szívből jövő üzenetünkre. Ha Valentin-napon nem írsz az exednek, azzal megkímélheted magad egy újabb, fájó csalódástól.

Ha kérdésként felmerült benned, hogy írhatok-e annak, aki már régóta tetszik, akkor a válaszom: naná! Néha a férfiak egy egyértelmű jelzésre várnak, anélkül nem mernek lépni. Elképzelhető, hogy kölcsönös közöttetek a szimpátia, de eddig a neked tetsző férfi úgy tudta, hogy párkapcsolatod van, ezért nem mert közeledni feléd. De az is lehet, hogy eddig nem adtál felé semmilyen jelzést, így nem gondolta, hogy van esélye nálad. A Valentin-nap az egyik legjobb alkalom arra, hogy ezeket orvosold! Mit tegyél, ha nem reagál a kiválasztott az üzenetedre? Semmit! Ha nem reagál, akkor az csak annyit jelent, hogy itt és most nincsen dolgotok egymással.

A mai napon volt nálam egy ügyfél, aki pár hónapja egy szórakozóhelyen megismerkedett egy nagyon kedves fiúval, azonban határozottan elutasította a férfi közeledését, mert akkor még kapcsolata volt. Időközben szakítottak a párjával, így párkeresés céljával keresett meg engem. A konzultáció alkalmával felmerült ez a korábbi találkozás, én pedig segítettem a lánynak megfogalmazni egy frappáns és könnyed üzenetet, amit azonnal el is küldött a fiúnak. Nem kellett sokat várni a válaszra, pár perc múlva megérkezett a fiú válasza, rögtön vette a lapot, és már el is hívta a lányt egy Valentin-napi randevúra.

  1. Derült égből szerelem

Közhely, hogy sose tudhatjuk, hogy mi történik velünk a következő pillanatban, az életünk állandóan változik. Igaz ez a szerelmi életünkre is. Így azt sem tudhatod, hogy éppen ki gondol rád a Valentin-napon szerelmesen.

Elmesélek egy történetet neked. A múlt héten az egyik ügyfelem bejelentkezett, hogy a szerelme 2 év együtt járás után elhagyta, és megszakadt a szíve a szakítástól, mert úgy érezte, hogy minden működött közöttük. A párja az elmondása szerint az álmai férfija volt, aki azzal az indokkal hagyta el őt, hogy nem szeretne még elköteleződni, pedig már 41 éves volt.

Az ügyfelem története sajnos nem egyedi. Mostanában rengeteg 40-es férfi keres meg azzal, hogy nem tud elköteleződni, mert bár minden tökéletes a párkapcsolatában, ő mégis valami extrát vár, ugyanazt az érzést szeretné átélni, amit 20 éves korában élt át. A beszélgetéseink során azután rendszerint kiderül, hogy tulajdonképpen minden működik a párkapcsolatukban, csak egyszerűen olyan világban élünk, ami folyamatosan azt sugallja felénk, hogy menj tovább, mert lehet, hogy van még jobb! Pedig az igazság az, hogy aki jön, az csak ideig, óráig tűnik jobbnak, mert az Igazi az lesz, akit azzá teszünk! Ezek a – rendszerint - férfiak sajnos a korábbi sérelmeiket, félelmeiket nem tudták feldolgozni, és a félelmeik megakadályozzák őket abban, hogy beleengedjék magukat egy komolyabb kapcsolatba. Ilyen esetben érdemes elengedi a partnert, mert neki saját magán kell még dolgoznia. Tudom, hogy nagyon rizikós, hogy visszatér-e hozzád, de hidd el, hogy sokkal jobb elengedni őt, mint egy bizonytalan kapcsolatban benne maradni, mert az hosszú távon nagyon rombolja az önbecsülést és az önbizalmat. 

Most térjünk vissza az ügyfelemhez. A konzultáció során az elengedéssel dolgoztunk, és egy kis önbizalom tréninget is tartottunk, amely gyorsan megtette a hatását. A héten telefonhívást kaptam tőle, hogy a semmiből feltűnt egy üzleti partnere, aki elhívta őt randizni, mert most tudta, meg, hogy végre szingli lett! A tempó nyilván gyors, mert az elengedésnek is van egy folyamata, de legalább visszacsatolást kapott az élettől, hogy nem fog egyedül, macskák között meghalni, ahogyan azt még egy hete gondolta. Látod, te sem tudhatod, hogy éppen ki gondol rád a Valentin-napon szerelmesen.

  1. Szeretőként Valentin-napon?

Tudom, hogy megosztó a téma, de szerettem volna erről is néhány szót ejteni, mert vannak olyanok - akár férfiak is - akik szeretőként élik a mindennapjaikat. Úgy gondolom, hogy nekik is segítséget nyújthatnak a fenti pontok. Egy jó tanácsom mindenképpen lenne feléjük: ne próbáljanak meg írni a szeretőjüknek, amikor tudják, hogy az a családjával, vagy a partnerével van. Miért ne? Mert, ha alkalmas az időpont úgyis jelentkezni fog a másik fél, ha meg nem jelentkezik, akkor ez egy finom jelzés, hogy - ilyen, vagy olyan okból – Valentin-napon a partnerével szeretne lenni. Nyugodj meg, úgyis ír neked, ha lesz rá alkalma. Igen, tudom, hogy ez egy nagyon fájdalmas helyzet, és hajlamos vagy egész este azon töprengeni, hogy mit csinálhatnak ők együtt. A szeretői státusz nagyon megtépázza az önbecsülést, és nem mindenkinek való a másodhegedűs szerep.

+1

Itt az ideje egy új hobbynak

Amennyiben régóta gondolkozol, hogy szeretnél eljárni valamilyen közösségbe, kipróbálnál egy új sportot, megtanulnál táncolni, vagy rajzolni, esetleg egy idegen nyelvet, akkor a Valentin-nap erre ragyogó alkalmat teremt. Legalább nem a négy fal között töltöd az ünnepet, és talán valami újat indítottál el az életedben, lehetőséget kapsz arra, hogy új emberekkel ismerkedj meg.

A fenti tippek nagyon jól hangzanak, és valóban szuperhatékonyan működnek, hogy túléld a Valentin-napot, amennyiben úgy érzed, hogy ez lenne az életed legrosszabb napja. De mi van akkor, ha a fentieket elolvastad, a munkahelyeden még tartottad is magad, de hazafelé már alig vártad, hogy visszakapcsold a Facebookot és az összes közösségi oldalt? Amint hazaértél még le sem vetted a cipődet, már pörgetted is az összes eseményt, mindenkit jól megnéztél, kivesézted, hogy ki, kivel és mit vacsorázott, ki mit kapott? Ezután bekapcsoltad a tévét, megnézted a Valentin-nap című filmet, magadba tömted a szív alakú pizzádat, lehúztál fél üveg vodkát és egy hangüzenetben szerelmet vallottál az exednek? Az a jó hírem, hogy semmi, az égvilágon semmi sem történt, ettől sem kell rosszul érezned magad! Mindenkivel előfordult már ilyen, az érzelmek néha olyan hevesek, hogy nem tudjuk kontrollálni azokat. Az egyik barátnőm felhívott egy nagyon mély párkapcsolati problematikával, és zokogott nekem a telefonba. Azt kérdeztem tőle, hogy a mostani pillanat 5 év múlva mit fog számítani az életében? Annyira megrökönyödött a kérdésemen, hogy egyből elnevette magát, mert rájött, hogy 5 év múlva, ha visszatekintünk erre a helyzetre, akkor viccesen fogjuk mesélni. Bármi is történik majd Valentin-napon semmi esetre se kezdj önmarcangolásba, és ne érzed magad rosszul másnap!

Ha úgy érzed, hogy szükséged van segítségre a túllépéshez, kilépéshez a szeretői státuszból vagy meg szeretnéd találni a megfelelő társad, akkor írd be magad a napáramba.

#szenvedélybőlhivatás

süti beállítások módosítása