Szenvedélyből hivatás!

UTÁLOD a munkád? 

UTÁLOD a munkád? 

 4 + 1 nyomós érv, ami miatt biztosan szükséged van a váltásra!

2019. december 14.

fa7767ee850ccba2cc02d0c6996a5bdd.png

Amikor úgy érzed, hogy eleged van a munkádból, akkor nagy eséllyel eleged van az életedből is.  Nyugodj meg, ezzel nem vagy egyedül!! Az általam megtartott konzultációk többsége a következő mondatokkal kezdődött: „elegem van a munkámból, úgy érzem belefásultam az egészbe! 7 éve ugyanazon a munkahelyen dolgozom, és reggelente alig tudom rávenni magam, hogy beérjek. Nem érzek motivációt, még a napi rutin feladatokat is zombiként látom el. A főnököm az őrületbe kerget, a kolleganőim a folytonos pletykáikkal teljesen kikészítenek! Alig eszem és mégis folyamatosan jönnek rám a kilók! Már kedvem sincs kimozdulni otthonról... Szívesen valami újba kezdenék, de már azt sem tudom, hogy mitől lennék boldog. A párommal, és a gyermekeimmel is ingerült vagyok! Úgy érzem, a munkám megöl engem!

A fentiek durva kijelentések, amelyek napi rutin-panaszként jelenhetnek meg az életünkben, és egész nap a fejünkben motoszkálhatnak, mint egy mantra!

4+1 nyomós érv, ami miatt biztosan szükséged van a váltásra! 

Ha utálod a munkádat, az:

 

  1. jelentősen kihat az egészségi állapotodra!

Alvászavar: Lehet, hogy rémálmaid vannak a munkáddal kapcsolatban? Lehet, hogy nehezen tudsz elaludni, mert rettegsz a másnapi beszámolótól? Ha a munkád megzavarja az alvásodat, az bizony komoly probléma, nem szabad félvállról venni. A jó éjszakai alvás előnyei hatalmasak: a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás növeli az agyi funkciókat és a kreativitást, jobb testi-lelki egészséggel, és jobb nappali termelékenységgel ajándékoz meg bennünket. 

Stressz: Egy olyan munka, amelyet gyűlölettel végzel egész nap negatív érzéseket vált ki benned, ez pedig akár veszélyes stresszt okozhat. A stressz káros hatásai már széles körben ismertek: károsítja a pszichológiai jólétet, fáradtsághoz és ingerlékenységhez vezet, a vegyi anyagok és hormonok felszabadulását eredményezi, amelyek akár fizikai tüneteket, betegségeket is okozhatnak. A stressz csökkentése elengedhetetlen a fizikai, érzelmi és szellemi jólét megőrzéséhez! Gondolj csak bele: hetente 5 alkalommal, napi 8 óra szenvedés a munkahelyeden biztos, hogy növeli a stressz kockázatát.

Súlygyarapodás: Ha hirtelen növekszik a testsúlyod, függetlenül attól, hogy mennyi tápanyagot viszel be a szervezetedbe, és mennyit mozogsz, akkor gondolkozz el azon, hogy talán munkahelyet kellene váltanod. Lehet, hogy egy új munkahely megoldást jelenthet erre a problémádra!  Bizonyított tény, hogy az emberi szervezet, amikor folyamatos stressznek van kitéve, sokunknál súlygyarapodással reagál a kialakult helyzetre.

 Betegség: Már számos kutatás jutott arra az eredményre, hogy a betegség kockázata lényegesen nagyobb, ha utálod a munkádat. Amikor nem vagyunk egyensúlyban, és folyamatosan negatív érzésekkel bombázzuk a szervezetünket, az kihat az egészségi állapotunkra: fizikai tüneteket produkálhatunk, a súlyos betegségek esélyei megemelkednek, beleértve a szívbetegségeket is.

 Mentális egészség: Ha a fentiek nem lennének elegek, akkor van még egy rossz hírem: ha utálod a munkádat, az mentálisan is romboló hatású. A hosszabb ideje fennálló munkahelyi stressz depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. Sőt! A közelmúltban megjelent egy tanulmány, amely szerint a kedvezőtlen munkahelyi bánásmód és a rövidebb élettartam egymással szoros összefüggésbe hozható.

  1. jelentősen ronthatja a magánéleted minőségét!

 Számos tanulmány kapcsolta össze a munkahelyi boldogtalanságot a magánéleti boldogtalansággal.  Nagyon könnyű azt mondani, hogy ne vidd haza a munkahelyi stresszt és a negatív érzéseket, ez azonban a gyakorlatban senki számára sem olyan egyszerű. Sajnos a folyamatos munkahelyi boldogtalanság kihat a magánéletünkre is, és elfordulhat az, hogy a boldogtalanságunk miatt a párunkban keressük a hibákat, holott ő az egészről semmit sem tehet. Az élet a legtöbb ember számára elég kemény, nemcsak a boldogságról szól. Sokunknak vannak olyan személyes és családi kötelezettségei, amelyek soha nem tűnnek el, végig kísérik az életünket, vagy az életünk egy-egy szakaszát. Ezeket a kötelezettségeket csak megfelelő magánélet mellett tudjuk teljesíteni. Amikor folyamatosan elégedetlenek vagyunk a munkánkkal, akkor valószínűsíthető, hogy ez kihat a magánéletünkre is: negatívan viselkedünk a családunkkal, a barátainkkal. Amikor úgy érezzük, hogy az otthoni teendők megfojtanak minket, amikor azt érezzük, hogy az életünk csak a munka, főzés, takarítás, bevásárlás, játék a gyerekkel stb. körül forog, akkor ideje elgondolkodni azon, hogy lehet ennek nem a család, vagy a barátok az okai, hanem a rossz munkánk. Ilyenkor itt lenne az ideje új munkahelyet keresni. Fontos felismerés lehet, hogy aki békében van önmagával, az a környezetét sem piszkálja

  1. jelentősen csökkenti az életünkben a motivációt és a szenvedélyt!

 A tanulmányok azt mutatják, hogy ha elégedetlen vagy a munkahelyeddel, akkor valószínűleg alacsony hőfokon égsz, és minimális erőfeszítéssel teszel mindent az életed valamennyi területén.  Amikor pedig olyan munkát végzel, amely rólad szól, akkor túlszárnyalod önmagad különösebb ösztönzés nélkül is.  

Amikor nem a saját utadat járod, amikor nem vagy elégedett a munkáddal, akkor pótcselekvések jelenhetnek meg az életedben. Ilyen pótcselekvés lehet a kényszeres ruhavásárlás, a napi 1-2 pohár alkohol esténként egy stresszes nap után, a túlzott cigaretta fogyasztás, a falási rohamok, vagy a „hirtelen felindulásból” elkövetett félrelépés. Ne felejtsd el, hogy ezek sajnos csak a probléma tüneti, időleges kezelésére alkalmasak, de nem jelentenek végső megoldást a gondok elűzésére! Ilyenkor jobban járnál, ha a munkahely váltáson járna az eszed. És azt se felejtsd el, hogy a munkáltatódnak egy idő után fel fog tűnni a motiváltságod hiánya, amely újabb negatív spirálhoz vezethet, hiszen folyamatosan úgy fogod érezni, hogy a főnököd csak téged kér számon. Azonban van megoldás, nem kell megvárnod, amíg a tűnetek komolyabb károkat okoznak! Válts munkahelyet!

  1. megölheti az önbizalmadat és az önértékelésedet!

 Ha olyan munkakörben dolgozol, vagy olyan munkát végzel, amely nem a számodra megfelelő, az jelentősen csökkentheti az önbizalmadat és az önértékelésedet.  Gondolj csak bele: több időt töltesz a munkahelyeden, mint a családoddal, és ezt egy olyan környezetben teszed, amely negatív hatással van rád.  Ez több más következmény mellett azzal járhat, hogy lassan elhalványul a karizmád, és a szuperképességeidet sem használod ki.  Ha rosszul érzed magad a munkahelyeden, elkerülnek a sikerélmények, akkor azt is kétségbe vonod, hogy egyáltalán alkalmas vagy-e a jelenlegi munkád elvégzésére? Ilyenkor elhagy az önbizalmad, és az önértékelésed a béka feneke alá esik. Pedig van megoldás: nézz szembe a félelmeiddel, és válts! Ez az egyetlen járható út a boldogságodhoz. Gondolj bele: egy költözés, vagy egy utazás mennyi újdonságot hoz magával! Miért ne lehetne egy új munkahely ugyanilyen kellemes élmény?

 4+1. jelentősen visszatart attól, amit tényleg csinálni szeretnél!

Emlékszel azokra a napokra, amikor az álmaid munkájáról ábrándoztál?  Miért mondanál le most róla? Az egy helyben toporgás és a folyamatos komfort zónán belül maradás azonban soha nem enged teret annak, hogy közel kerülj álmaid munkájához. Ha egy rossz munkahelyen dolgozol, az értelemszerűen jelentősen visszatart attól, amit tényleg csinálni szeretnél. Hiszen felemészti az időd nagy részét, az energiádat. Ha úgy érzed, hogy egy körülmény megnehezíti az álmaid megvalósítását, akkor van egy jó hírem: nem feltétlenül azok a legnagyobb nehezítő körülmények, amelyekre most ebben a pillanatban gondolsz. Nem ígérhetem, hogy az álmaid munkáját azonnal meg fogod találni, de azt garantálhatom, hogy van megoldás a gondjaidra, és megfelelő segítség mellett gyorsan elindul a változás, könnyebben eléred a boldogságot.

Amennyiben elégedetlen vagy a munkáddal, vagy a fent felsoroltak olvasása során magadra ismertél, akkor itt az ideje változtatnod. Tedd fel magadnak a kérdést: érdemes azon a munkahelyen maradnom? Ne feledd: Te és a környezeted is megérdemli, hogy egyensúlyban legyél! A legelső, amit magadért tehetsz, hogy megfogalmazod, mit szeretnél igazán csinálni? Ha pedig úgy érzed, hogy a változáshoz segítségre, támogatásra van szükséged, itt tudsz jelentkezni.

Tegyél egy lépést magadért!

 

 #szenvedélybőlhivatás

süti beállítások módosítása