Szenvedélyből hivatás!

Hogyan válasszak coach-iskolát, és továbbképzést? Hogyan legyek önazonos és hiteles coach?

Hogyan válasszak coach-iskolát, és továbbképzést? Hogyan legyek önazonos és hiteles coach?

Tippek és iskola javaslatok leendő, és végzett coachoknak.

2019. május 01.

egyensuly2_2.jpg

Amennyiben te is szeretnél elvégezni egy coach-iskolát, szeretnél önazonos és hiteles coach lenni, de azt sem tudod, hogy merre indulj, mert minden fórumon mást ajánlanak, akkor ez a bejegyzés neked szól. Azért, hogy ne vessz el a hirdetések sűrűjében, összegyűjtöttem neked a coaching oktatással foglalkozó iskolákat, és egyben azt is, hogy ha a coach szakma egy speciális területével szeretnél foglalkozni, akkor merre indulj el annak érdekében, hogy elérd a célodat. Javaslom, hogy az iskolákat, és a képzéseket is az alapján válaszd ki, hogy milyen területtel szeretnél foglalkozni, miben vagy erős, és milyen  ügyfeleknek szeretnél majd segíteni. 

Azt látom, hogy a végzett coach-ok, akik eljönnek hozzám egy konzultációra nem tudják, hogy merre induljanak, vagy miben jók, így 60%-ban azzal foglalkozunk, hogy kiderítsük milyen erősségeik vannak, miben tudnának mások segítésére lenni. Fontos tisztázni, hogy a coach-szakma egy önálló szakma, és a coach-iskolák, a coach továbbképzések bővítik a már meglévő tudásunkat, képességeinket és a tapasztalásainkat, így mindenképpen hasznos, ha ilyen iskolákban újabb ismeretekre teszünk szert, és folyamatosan továbbképezzük magunkat.

Amennyiben önálló praxissal rendelkező coach szeretnél lenni, úgy rengeteg élettapasztalatra, erős önismeretre, és a területeden alapos, széleskörű tudásra lesz szükséged. Az alapképzés erre szerintem még nem elegendő, hiszen az önmagában a vezetőknek, a HR vezetőknek, és a más területen tevékenykedőknek nyújt segítséget abban, hogy elsajátítsák a coaching személetet és eszköztárat. De arra, hogy egy speciális területen hiteles, sikeres, önazonos és elfogadott coach legyél önmagában az, hogy elvégeztél egy iskolát, még nem elegendő.

 Nézzük meg egy példán keresztül mire is gondolok, amikor ezt állítom:

Amennyiben például párkapcsolati coach szeretnél lenni – nem elfeledve, hogy ez is egy gyűjtő- foglalom - abban az esetben fontos tisztázni, hogy Te miért lennél az, milyen élettapasztalataid vannak ezen a területen, és kiknek szólna majd a leendő  szolgáltatásod. Amikor eljön hozzám valaki és azt mondja, hogy coach szeretne lenni, méghozzá párkapcsolati coach. akkor megkérem, hogy meséljen magáról, miért ezt a terület választotta, és pontosan kiknek szeretne segíteni? Mire ő azt válaszolja,  hogy: „hát párkapcsolati témában tevékenykednék”. Mit hallok ki én ebből pontosan? Azt, hogy fogalma sincs, hogy kicsoda ő valójában, melyek az erősségei, és miben tudna másoknak segíteni. A „mindenben”, az már régen rossz megközelítés. Hiszen első lépésként, pontosan úgy, mint egy erős énmárka felépítésénél a Te személyiséged megtalálása a kulcsfontosságú!

 A legutóbbi ügyfelem párkapcsolati coach szeretne lenni, 42 éves, még sosem volt tartós kapcsolata, szingli, a környezetében már mindenki férjhez ment, és gyermeket vállalt. Szerinted a párkapcsolati kérdésekkel kapcsolatban kiknek tudna ő segíteni, és miben? Ugye nem gondolod, hogy abban, hogy párt találjon másoknak, vagy abban, hogy házassági tanácsokat adjon? Kizárt! Akkor mégis miben lehetne ő hiteles és önazonos? Miben tudna segíteni másoknak? Például abban, hogy tippeket ad a hozzá hasonló szingli nőknek, hogy hogyan éljék túl a magányos hétvégéket, az ünnepeket, milyen válaszokat adjanak a rokonságnak és a csípős nyelvű barátoknak, ha arról kérdezik, hogy mikor alapít már családot? Segíthet továbbá abban, hogy a hozzá fordulóknak tanácsot adjon abban, hogy milyen örömforrásaik lehetnek, hogyan fordíthatják a hasznukra az egyedül eltöltött időt. Hiszen az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal! Később, amikor már ő is párt talált magának, és hosszú távon elköteleződött más területen is segíthet másoknak. Ekkor már építkezhet abból, hogy mit élt át addig, milyen lelki vívódásai voltak, hol volt a fordulópont az életében, mi segítette abban, hogy végre társat találjon és hogyan működtette a kapcsolatát. Az is egy érdekes téma lehet, hogy milyen nehézségekkel találta szemben magát a hosszú egyedüllét után egy házasságban. 

Ezt a metódust használom, és viszem végig - természetesebben mélyebben – az Ügyfeleimmel annak érdekében, hogy közösen megtaláljuk a megoldást. De Te, aki már végzett coach vagy, vagy még csak gondolkozol a segítő szakmán, Te is végig tudod játszani egy A4-es papíron, hogy az életednek éppen melyik szakaszában vagy, eddig min mentél keresztül, milyen téma dob fel téged? Így könnyebben meg tudod fogalmazni magadnak, hogy a coach szakma melyik területével kellene foglalkoznod. Ugyanez vonatkozik természetesen a többi területre, mint a karrier, az egészség, a sport,  a gyermek, és az anyaság.

Ha karrier-tanácsadással, coaching-gal, vagy mentorálással szeretnél foglalkozni, akkor véleményem szerint kevésnek fog bizonyulni az, hogy Te is karrierváltó voltál, vagy esetleg az, hogy asszisztensi pozícióból jutottál el a vezetői pozícióba. Ahhoz, hogy sikeres és önazonos legyél ezen a területen bizony szükséged lesz HR tapasztalatra, fejvadász tapasztalatra, kis, közép és nagyvállalati múltra, különböző cégeknél betöltött korábbi pozíciókból adódó tapasztalatra, esetleg vállalkozói attitűdre. Minél több ilyen élményed és tapasztalásod van, annál hitelesebb és sikeresebb lehetsz ezen a területen. Ha ezeket a tapasztalataidat kiegészíted a coaching-képzésekkel úgy megteremted annak a lehetőségét, hogy hiteles karrier tanácsadóvá válj.

A fenti metódust végig tudod játszani minden területtel kapcsolatosan. Például, ha anyukáknak szeretnél segíteni abban, hogy a szülés után lefogyjanak, akkor fókuszálhatsz azokra az anyukákra, akiknek 2 évesnél kisebb gyermekük van, és mellette dolgoznak. Nekik például külön online programot tudsz kidolgozni, és munka előtt végezhető edzést javasolhatsz, vagy olyan gyakorlatokat ajánlhatsz, ahol a kisgyermek játékosan bevonható.

Természetesen, mint a házaknál, neked is jó alapokra lesz szükséged. Tehát elkerülhetetlen, hogy elvégezz egy jó coach iskolát. Összegyűjtöttem neked néhány képzést, amelyet személyesen is ismerek:

  • Jó szívvel ajánlom Wiesner Edit mester coach által vezetett Lemma Coaching iskolát:

„2004-ben nyitotta meg kapuját, a hazai coaching szakma formálásában aktív coachokat kitermelő Lemma Coaching iskola. 2018-ra több mint 1000 szakember, segítők, gyógyítók és olyanok, akik vezetőként, értékesítőként komolyan veszik fejlesztő feladatukat, végzett az iskola coach képzésén, vezetőfejlesztő coach képzésén ill. a csoportfacilitátor és teamcoaching képzésben” Link: https://bit.ly/2GM9Sc2

Ez a képzés tökéletes alapot ad minden coach-nak. Fontos tudnod, hogy végig saját élményen keresztül tanulsz, ahol az önismeret és a fejlődés elkerülhetetlen. Edit lelkiismeretes és alapos, tehát nem fogsz úgy kikerülni az iskolából, hogy nem mentél volna végig minden folyamaton.

  • Azoknak, akik vidéken élnek, vagy nem tudják megoldani, hogy 2 hetente  részt vegyenek a képzéseken ajánlom a Rayner Institute online képzését, mely az Internatianal Coach Federation (ICF) által akkreditált hivatásos coach és mentor képzés. Link: https://bit.ly/2J1QFpH

Amennyiben szeretnél tovább lépni az alapokon, és mondjuk párkapcsolati coach, házassági tanácsadó szeretnél lenni, akkor az alábbi képzéseket ajánlom:

  • Dr. Mészáros Ádám által vezetett Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézetet:

Az Intézet tájékoztatása szerint „Intenzív, gyakorlatorinetált szakmai képzés indul azok számára, akik eredményesen segíteni szeretnének másoknak párkapcsolati, házassági problémáik megoldásában. Emberekkel foglalkozó szakembereknek, life coachoknak, mediátoroknak, életvezetési tanácsadóknak és mindazoknak ajánljuk, akik elhivatottságot éreznek mások házasságának segítésére.” Link: https://bit.ly/2ZVgs94

  • A párkapcsolati és családterápia témakörben egynapos továbbképzést tart Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta a párokkal foglalkozó szakembereknek, amelyet szintén jó szívvel ajánlok. Link: https://bit.ly/2PCYaVe

Végül elérkeztünk a kedvenc témámhoz, a rajzelemzéshez. Nagyon szeretem a képi kifejezéspszichológiát, mert rendkívül jó  látásmódot és érzéket fejleszt. Én egy hatalmas eszköztárat köszönhetek neki, amelyet az üzleti életben, a karrier-tanácsadásban és párkapcsolati témákban is kiválóan alkalmazhatok.

  • Amennyiben elmélyednél Te is a témában úgy ajánlom a Rajzvizsgálati szaktanácsadó képzését a KRE Bölcsészettudományi Kar, Pszichológiai Intézetében Prof. Dr. Vass Zoltán és Prof. Hárdi István vezetésével. Link: https://bit.ly/2WhsNSK

Akinek nincsen módja részt venni személyesen, azoknak Prof. Dr. Vass Zoltán összeállított egy online elvégezhető Akadémiát, amely szintén egy vizsgával zárul. Link: https://bit.ly/2VJhR3n

A fenti iskolák természetesen szubjektíven lettek kiválasztva, és egy iránymutatást adnak azoknak, akik most szeretnének elindulni a pályán, vagy szeretnék továbbképezni magukat. Ma Magyarországon és külföldön egyaránt rendkívül jó iskolák, és képzések találhatóak. Magam is rengeteget tanulok külföldi mentoroktól,  és bővítem az eszköztáram, hogy mindig naprakész legyek a módszertanok tekintetében.

Amennyiben elvégezted az iskolákat, megtaláltad a területed is, azonban szeretnél egy már jól bejáratott rendszerhez tartozni, és elsajátítanál egy egyéni módszert, úgy lehetőséged van nálam is tanulni. Több olyan oktatási formát dolgoztam ki, amelyek segíthetnek neked elérni a céljaidat.

Amennyiben a segítő szakmában tevékenykedsz, (coach, pszichológus, jogász, kineziológus, terapeuta, mentálhigiénés segítő, tréner, tanácsadó, mentor) szeretnéd a praxisod felpörgetni, főállásban ezzel szeretnél foglalkozni, úgy több módon is tanulhatsz nálam, írj bátran a konzultáció menüpontban lévő elérhetőségre. 

#szenvedélybőlhivatás

 

süti beállítások módosítása