Szenvedélyből hivatás!

Mi az ami miatt mégis felmondanak a munkavállalóid?

Mi az ami miatt mégis felmondanak a munkavállalóid?

Pedig úgy érzed, hogy mindent megtettél...

2019. december 14.

 

78409792_569379273633102_1752912557363953664_n.jpg

 

Segítek, a pletyka...

A nők között a versengés az alapja a pletykának és akkor vannak a gondok, amikor az egész átcsap rosszindulatba. A háttérben az alacsony önértékelés áll, a krízis helyzet otthon, a rossz párkapcsolat és még sorolhatnám...Egy erős önismerettel rendelkező ember, aki foglalkozik magával és már lecsillapította az egóját  az nem piszkál másokat. Ezért amikor ilyet tapasztalok, akkor meg is tudom mosolyogni a "cicaharcot", de ez nem azt jelenti, hogy teret is adok neki. Nézzünk egy nagyon jó példát, ismerek olyan osztályvezetőt, aki 30 év körüli nő, szeret szentfazéknak öltözni, tudjátok V-kivágású felső alá garbót hord, és minden élő és mozgó nőre féltékeny, aki a közelébe kerül. Évek óta nincsen állandó párkapcsolata, elviselhetetlen a természete mind a munkahelyi és mind a privát életben. Barátai alig vannak és folyamatosan féltékeny és verseng. A vezérigazgató szeretőjeként kibújik reggel az ágyából, majd a világ fájdalmát magán hordozó arckifejezéssel érkezik, hogy készítsen magának egy kávét. Ha jó a kedved és csinos vagy, már buktad a napod, de lehet, hogy a köszönést is. Magánélete az nincsen, hiszen a vezérigazgató is nős, így imitálva az év munkavállalóját minimum este nyolcig bent marad, hiszen őt még a kutyája sem várja haza. A múltkor a barátnőmet vártam a ruhaüzletében zárás előtt, ezért hátul voltam a raktár részen, beesett egy rendkívül csinos, fiatal lány, és nézegetett egy gyönyörű kosztümöt, amolyan "Chanel" félét, majd hallom a következő beszélgetést, áhh, sajnos nem vehetem meg, most kezdtem egy új munkahelyen, az osztályvezetőm így is féltékeny rám, beszólt, hogy ne öltözzem utcalánynak, mert itt ez nem divat. Előre mentem és rákérdeztem, hogy csak nem annál a bizonyos vállalatnál dolgozik???, a lány majdnem hanyatt esett és elsápadt, hogy ezt honnan tudom, mert még a nevét sem említette a főnökének. Nevettem, hogy hát sajnos egy pár munkavállalót már coacholtam onnan, akik felmondtak a hölgy miatt. Mi a vezető titka? Az, hogy a nárcisztikus jellemvonásokat is hordozza és a férfi vezetőknél bizony kettesben kelleti magát, kedveskedik, a háttérben, pedig alázza a beosztottjait. Na ilyen esetben szoktak felmondani például, és azt is tudom, hogy ez egy jó munkahely, jó fizetéssel, frekventált helyen és megbecsült munkavállaló is lehetnél, ha.... Azonban ne feledjük, hogy a fejétől bűzlik a hal, tehát a legfelső vezetőknek kellene figyelnie arra, hogy nem mindenki hülye, aki az osztályon felmond, ahol ez a hölgy a vezető, hanem esetleg nála vannak fejlesztendő vezetői -és személyiségbeli kompetenciák. Azért érzitek a feszültséget, a vezérigazgató szeretője is, amit titkon mindenki tud, ezért nem mernek szólni a beosztottak,  és látszatra mindent megcsinál, mert esete nyolckor ő zárja az irodát, hát arról már nem szól a fáma, hogy halálra dolgoztatja és ugráltatja a beosztottjait.

Természetesen ő a legnagyobb pletykás és  a beosztottakról azt terjeszti, hogy hülye, pedig már ezerszer elmondta neki hogyan kell megcsinálni a feladatot, az ő szintjén lévő női vezetőkről, pedig azt állítja, hogy azok a szeretői az igazgatóknak és nem pedig ő, áhhh, ugyan már.... Tudna magán változtatni,  mehetne segítő szakemberhez és foglalkozna magával, mondjuk ameddig önigazol és simogatják a buksiját, hogy igen, mindenki hülye igazad van, és csak Te vagy a szuper, addig mindig másban fogja keresni a hibát. Majd egyszer jön nála is egy nagyobb krízis, amikor rájön, hogy így nem folytathatja tovább, akkor vagy változtat az életén, vagy kezdenek megjelenni a fizikai tünetek is, és lesz jó nagy betegsége, ahol megint ő lesz a középpontban és jöhet a mártír szerep, vagy végre belátja, hogy itt az ideje a saját háza táján sepregetni. A pletykának fontos szerepe volt és van is a társadalmunkban, Swetelsszky Zsuzsa pletykakutató nagyon régóta foglalkozik a témával, és vallja, hogy "a munkahelyi témákon kívül, vannak olyan állandó témák a pletykában, amelyek ezer évvel ezelőtt is megvoltak, most is megvannak és ezer év múlva is erről fognak a legtöbbet pletykálni az emberek. Ilyen a hatalom, a pénz, a szex, a kompetencia, a stílus, az integráció és a deviancia." Azonban fontos tudni, hogy a nők sem pletykálnak többet a férfiaknál, csak másról és más a motiváció.

Nem állítom, hogy minden esetben a pletyka és a rosszindulat áll a háttérben, azonban olyan magas arányban van jelen az életünkben, hogy érdemes róla beszélni. Kevesen vannak, akik ezt meg merik említeni, vagy egyáltalán foglalkoznak vele. Hiába van tele az összes HR portál és gyakorlatilag minden azzal, hogy munkaerő hiány van, hogy mennyit fektetnek abba, hogy jól érezzék magukat a munkavállalók, azonban a rosszindulatú és alacsony önértékelésű nárcisztikus vezetőket sokáig nem fogják nézegeti a csocsó asztalért cserébe. 

#szenvedélybőlhivatás

süti beállítások módosítása